Glasvensters Goetheanum 20180203

In Dornach, vlak bij Bazel, staat het Goetheanum. Op Wikipedia wordt dit indrukwekkende gebouw als volgt omschreven: Het Goetheanum is een monumentaal bouwwerk voor theater, conferenties en tentoonstellingen, ontworpen door Rudolf Steiner. Het werd genoemd naar Johann Wolfgang von Goethe.

Je zou dit bijzondere gebouw ook een moderne tempel of inwijdingsschool kunnen noemen: wie dit gebouw met een open hart op zich in laat werken, wordt als vanzelf geraakt en ontvangt impulsen voor een verdere geestelijke groei.

Rudolf Steiner heeft de vensters ontworpen die echter bij de brand van het eerste Goetheanum volledig vernietigd werden. Voor het tweede Goetheanum (het huidige gebouw) heeft Assia Turgenieff de vensters opnieuw gegraveerd.

De negen gekleurde vensters beschrijven zowel de weg naar binnen (de zuidelijke mysterieweg), als de weg naar buiten (de noordelijke mysterieweg). Bij onze Thema-dag willen we de negen vensters stap voor stap op ons in laten werken. Daarbij zal het ons duidelijk worden, waarom we dit gebouw ook een tempel voor de moderne mens kunnen noemen. Maar dan wel een tempel die niet zozeer het verleden, als wel de toekomst van de aarde en de mensheid beeldend beschrijft.

Tegelijk zullen we zien hoe alle grote thema’s van het esoterische christendom tot uitdrukking komen en ons hart raken, juist omdat ze hier niet in woorden, maar in beelden worden beschreven.

 Glasvensters Goetheanum