De geheimen van de houtsculptuur in Dornach 20160611

Jarenlang heeft Rudolf Steiner samen met de Engelse beeldhouwster Edith Maryon gewerkt aan een bijzondere houtsculptuur. Deze wordt meestal De Mensheidsrepresentant genoemd, ofwel: de Mens. Alle vrije tijd die Rudolf Steiner had (en die had hij niet veel) besteedde hij aan het werk aan deze sculptuur. Zelfs drie dagen voor zijn dood wilde hij nog opstaan van zijn ziekbed om aan deze sculptuur te werken.

Aanvankelijk was de sculptuur bedoeld als bekroning van het eerste Goetheanum, een indrukwekkend gebouw dat uit hout werd opgetrokken. Gelukkig was de houtsculptuur nog niet klaar en stond deze nog in de werkplaats, toen het eerste Goetheanum op 31 december 1922 afbrandde. Nu staat het beeld in het tweede Goetheanum in Dornach (bij Bazel in Zwitserland).

In dit beeld zijn vele esoterische geheimen als het ware in hout vereeuwigd. Wie de tijd neemt om zich op die geheimen te bezinnen, krijgt een diep inzicht in het esoterisch christendom en in alles wat Rudolf Steiner ons daarover vertellen wilde. Daarom willen wij ons op deze thema-dag door deze houtsculptuur laten inspireren.

De geheimen van de houtsculptuur in Dornach